Cat castiga un agent de vanzari?

In primul rand, multumesc tuturor pentru mesaje. Nu ma asteptam sa am intr-un timp atat de scurt atat de multi vizitatori interesati de subiectele pe care le-am abordat, mai ales ca in ultimele cateva saptamani nu am prea avut timp de scris.

Oricum ar fi, se pare ca problema agentilor de vanzari este foarte la moda. Incita cel mai mult, generand atat cautari pe Google cat si mesaje directe. Si cea mai arzatoare problema este, desigur, cat castiga un agent de vanzari. Iar raspunsul este unul singur: un agent de vanzari castiga cat vrea. Stiu agenti de vanzari care castiga 1000lei, 3000lei sau 6000lei lunar. Si nu cunosc multe situatii in care salariul unui agent de vanzari sa fie limitat superior.

Totul depinde de industria in care lucreaza si mai ales de cat vinde. Agentul de vanzari are in general o pozitie privilegiata in cadrul firmei, inregistrandu-se cazuri clare cand poate sa castige mai mult chiar decat membri ai managementului – si nu doar cu titlu de exceptie. Insa e o capcana la mijloc. Agentul de vanzari are in general libertatea sa isi stabileasca singur programul de lucru. In afara sistemelor foarte rigide promovate de multinationale, agentul de vanzari nu are un program fix.

Sigur, vine la 8 la birou, insa in timpul zilei se poate duce acasa sa manance, opreste o data pe ora la cate o cafea, merge zilnic la sala de forta sau la piscina… Practic compania le pune la dispozitie resurse si ii ofera agentului sansa sa castige. Decizia de aici incolo este a agentului. Ce face fiecare cu libertatea sa? Daca este responsabil, constiincios si motivat de castig, va munci. Fara sa numere orele lucrate pe zi, ci numarand banii pe care ii castiga.

Nu poti enunta o regula generala in ceea ce priveste ponderea salariului din total vanzari sau ponderea comisionului fata de salariul fix. Diferentele sunt enorme, in functie de industrie si de obiectivele punctuale ale companiei.

Cum e mai rentabil – cu carte de munca sau contract de prestari servicii, prin intelegeri oficiale sau neoficiale, e discutabil de la caz la caz. Depinde de politica companiei. Si de ce doresti pe termen lung. Intrebari de baza:

– am o firma sau un PFA pe care sa activez? pot sustine organizarea unei astfel de entitati?

– ma intereseaza siguranta locului de munca? vreau sa fiu protejat de legea muncii?

– ma intereseaza castigul imediat sau iau in calcul posibilitatea unei pensii platite de statul roman?

Si asa mai departe…

Cu certitudine insa, daca esti o persoana comunicativa, activa si optimista, daca iti place sa vorbesti si sa asculti, daca gasesti intotdeauna solutii la orice problema si pe deasupra ii poti convinge si pe ceilalti sa gandeasca ca tine, daca te poti organiza si motiva singur si faci fata agitatiei permanente in activitatea de zi cu zi, atunci merita sa iei in calcul un job in vanzari. Restul detaliilor le poti clarifica pe parcurs.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s