Marketingul de provincie

Voi incerca sa transform categoria „marketingul de provincie” intr-un set de articole. Multe aspecte de atins la capitolul acesta, suficient de multe comportamente si atitudini tocmai bune de persiflat incat o pagina sa nu fie de ajuns fara sa devina prea incarcata si obositoare.

Si „de provincie” nu pentru ca as fi de acord neaparat cu pseudo-speciatia acceptata si incurajata de multi: capitala vs. provincie. Pur si simplu pentru ca, cel putin in Brasov, abordarea marketingului are un iz aparte: abunda de neprofesionalism si anacronism. Fara griji insa, categoria „marketingul de capitala” este si ea in curs de aparitie, pe alte teme de dezbatere insa.

Revenind insa la marketingul de provincie, nu poti sa nu observi ca mediul de dezvoltare al oamenilor de marketing in Brasov este oarecum viciat. Si mediul nepotrivit franeaza serios dezvoltarea marketingului de calitate… Creativitatea este suprimata agresiv. Lucrurile sunt rareori vazute in perspectiva. Oportunismul guverneaza in fata planificarii. Iar rezolvarea imediata in fata calitatii solutiei.

Multe firme au reusit sa faca performanta in anii ’90 practicand un bun management al oportunitatilor, dominat de obsesia economiei de bani si controlat autoritar, aproape brutal cateodata; si este foarte dificil pentru multi manageri sa isi schimbe abordarea acum… Iar rezultatele ar fi de cele mai multe ori amuzante, daca ai nu fi direct implicat si daca nu ar fi asa de periculoase pentru dezvoltarea pe termen lung a businessului.

De exemplu, in calitate de angajat al Departamentului Marketing, citeam intr-o dupa-amiaza acum cativa ani Magazinul Progresiv. Seful meu de pe vremea aceea a facut o criza de nervi vazandu-ma. Intrebarea esentiala era cum imi permit sa citesc reviste in orele de program? De-asta eram oare platit? Trebuia sa merg sa muncesc ceva, nu sa stau. (n.r.: Sa vand ceva, sa car ceva, sa sudez ceva. Nu sa citesc.)

Sistemul de invatamant tine, desigur, isonul. Facultatii de marketing din Brasov ii lipseste minimul spirit practic care sa ii ajute pe absolventi sa reuseasca, iesiti de pe bancile scolii, sa modeleze companiile la care vor lucra intr-o perspectiva adaptata cerintelor pietei… E nevoie de ani buni dupa ce iesi din facultate ca sa intelegi ce se intampla in jurul tau de fapt.

Si doar autodidactii, care in timpul facultatii participa voluntar la proiecte de marketing, lucreaza ici-colo si fac eforturi sa citeasca cate ceva in afara programei scolare reusesc sa vada o perspectiva reala in primii ani dupa facultate. Cativa chiar nimeresc langa un mentor, care le-ar putea deschide orizonturile. Daca sunt foarte norocosi si daca sunt dispusi sa deschida ochii, desigur.

Din fericire, lucrurile se imbunatatesc rapid. Apar rapid oameni de marketing noi, scoliti si testati la Bucuresti sau la Cluj. Manageri noi, mentalitati noi. Mediul se schimba.

Al naibii de incet insa…

Publicitate

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s